Så minskar vi risken för smittor

Varje gång du kommer till stallet och innan du åker därifrån:

Tvätta dina händer och använd gärna handsprit.
Att tvätta händerna är den absolut viktigaste åtgärden för att förhindra att smitta sprids.

Använd olika kläder, och olika utrustning, som hjälm och skor, om du besöker olika stall. Tvätta kläderna ofta.

Mata inte hästarna med något.

Undvik kontakt med andra hästar än den som du rider/tar hand om.

Detta gäller för andra hästar som kommer till Klockaregården

Kolla på hemsidans förstasida eller på Falbygdens Hästsportföreningens Facebooksida så att anläggningen är öppen för besökande hästar. Om det finns sjuka hästar i stallet eller höjd smittrisk i området, är anläggningen stängd för besökande hästar av försiktighetsskäl.

− Tempa din häst innan du tar den till Klockaregården. Vid höjd temperatur, stanna hemma.
− Hästägarförsäkran gäller – har du de senaste tre veckorna haft en sjuk eller smittad häst i ditt hemmastall, eller om din häst visat tecken på sjukdom eller smitta, ska du inte åka på träning med din häst
− Inga besökande hästar får ledas genom eller ställas upp i stallet. Ska du till gamla ridhuset, gå genom logen – men undvik närkontakt med hästarna som står där
− Byt kläder mellan besöken i olika stall och var noggrann med hygienen innan du kommer till Klockaregården
− Använd handspriten som finns på toaletten när du kommer och när du lämnar stallet
− Undvik närkontakt med andra hästar när du är på anläggningen
− Ett tips är att ta med en egen stor kasse att lägga täcken och jackor i, så slipper du hänga dem på sargen. Detta är dock inget krav
− Det går bra att ta med egen häst till lektionsridning, men tänk på att följa reglerna och tänka på att minska smittriskerna så mycket som möjligt
− Följ gärna länsveterinärens råd och vaccinera din häst mot hästinfluensa var sjätte månad, för att öka skyddet. Detta är dock inget krav, eftersom tävlingsreglementet, TR, inte kräver vaccination mer än en gång om året.

Läs mer om smittor och smittskydd på SVA:s hemsida.

V

crossmenu