Helgen 23 och 24 november blir det hopptävling för häst på Klockaregården. På lördagen blir det klasser från 70 till 115 cm, och på söndagen är det hoppning i klasserna 100-125 cm.
Vi har så här långt ganska bra med starter på lördagen, medan söndagen ser ut att bli en lite kortare tävlingsdag.
Detta är årets sista chans att hjälpa till som funktionär på tävling! Alla kan vara med och utföra en uppgift!
Kan du vara med och hjälpa till, så hör av dig till Sofie Millqvist på Messenger!
Vad som behövs:
Som parkeringsvärd är du den första våra besökare träffar. Du hälsar deltagarna välkomna och visar var de ska parkera sina bilar och transporter, eller lastbilar.
Du som arbetar där håller ordning på startlistor och resultat, tar emot ändringar och strykningar. Där hämtar ryttarna också ut sina rosetter om de inte deltagit i prisutdelningen.
Uppvärmningen för både hästar och ryttare kallas framhoppning. Hos FHF är framhoppningen i nya ridhuset vid utomhustävlingar, och i gamla ridhuset vid tävlingar inomhus. Här handlar det om att släppa in ekipage i rätt ordning, och att se till att de inte blir för många.
För att få vara funktionär inne på tävlingsbanan vid hopptävlingar måste du vara minst 13 år. Funktionärer inne på banan har till uppgift att plocka upp nedrivna bommar/hinder, samt kratta framför och bakom hindren. Alla funktionärer inne på banan hjälper till vid höjning och ombyggnad.
Det är viktigt att kunna banan, dvs ha koll på i vilken ordning hindren ska hoppas, och ha koll på var ekipagen befinner sig så att man inte råkar ut för en olycka. Släpp inte hästen med blicken!
I domartornet sitter flera personer med olika uppgifter. En sköter datorn där tid och fel registreras, en skriver hinderprotokoll, och så behövs det någon som tar manuell tidtagning.
Första gången du sitter i domartornet kommer någon som är van att hjälpa dig tillrätta i domartornet och visa dig dina arbetsuppgifter.
Sjukvårdaren ska ha HLR-utbildning och göra en första bedömning när någon ramlar av eller skadas på annat sätt. Vi brukar ha sjukvårdaren som ring master, alltså den som släpper in ekipage på tävlingsbanan, för att snabbt kunna vara på plats om något händer på banan.
Här görs det smörgåsar och säljs, liksom fika, toast, korv och lunch till både besökare och funktionärer. Det kokas kaffe och hålls i ordning på borden. Cafeterian är en väldigt viktig del av tävlingen, inte minst för intäkterna den ger.
Cafeterian tar gärna emot hembakt bröd och bullar och kakor!